Darált bőrt adott el a Meki csirkehúsként

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. (McDonald's) megtévesztette a fogyasztókat néhány csirkehús felhasználásával készült termékével kapcsolatban. A GVH ezért 15 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra.

Darált bőr, húsátalakítás

A vállalkozás 2012. január 1. és 2013. február 12. között egyes csirkehúst tartalmazó termékeit népszerűsítő reklámokban valótlan tájékoztatást adott a termék csirkehús tartalmával és az elkészítés során alkalmazott technológiával kapcsolatban.

Az átlagos fogyasztó számára a tájékoztatásokból így nem derülhetett ki, hogy a grillként, illetve grillezettként megjelölt csirkét, illetve csirkehúst tartalmazó termékeket, ezek panírozott változatait, valamint a csirkemell csíkok elnevezésű termékek alapanyagai nem pusztán csirkehúst, hanem többek között darált bőrt is tartalmaznak. És olyan technológián, átalakításon – például darálás, felbontás, pácolás, formázás – esnek át, amelyek hatással vannak a húsállományra.

 

A GVH megállapította, hogy a reklámokban megjelenő szövegek és különösen a képi megjelenítések alapján a fogyasztó azt gondolhatta, hogy a bőr nélküli csirkehúsból készült termékek grillezésen, illetve panírozáson kívül nem estek át más feldolgozáson. Ez a fogyasztók megtévesztésére alkalmas kereskedelmi gyakorlat a GVH szerint.

Mi is az a csirkehús?

A McDonald's korábban azzal védekezett az ügy tárgyalásán, hogy igazán senki nem tudhatja, hogy a fogyasztók hogyan fogják fel a csirkehús fogalmát – számolt be másfél hónapja a Nol.hu az ügy tárgyalásáról.

A McDonald's jogi képviselője szerint az általuk megkérdezett háziasszonyok egyöntetű véleménye, hogy »aki grillezett már csirkemellet, az tudja, hogy bőr nélkül leszárad«, ezért nem probléma, hogy darált bőr volt a húsban.

A gyorsétteremlánc-óriásnál úgy látják, »veszélyes kapukat dönget« a GVH, amikor azt várja el egy vendéglátó-ipari vállalkozástól, hogy a menüben részletesen közölje, az étel miből és hogyan készül. »Köztudott a szakmában, hogy az éttermekben a gyümölcslevesek többsége nem főtt, hanem hidegen összeállított alkatrészekből áll, a cukrászatok jelentős részében olyan krémes kapható, ami előre gyártott porokból, stabilizátorral készül.«”